whatsapp

Nefes Koçluğu

Nefes Koçluğu

Doğru nefes almak doğduğumuzdan itibaren yapabildiğimiz ama zamanla kendi alışkanlıklarımızı geliştirdikçe unuttuğumuz bir tekniktir. Yatağında yatan bir bebeği gözlemlediğinizde en doğru nefes alma tekniğini görürsünüz. Nefes koçluğu ise doğru nefes alarak ruhsal, fiziksel iyi olma halini tekrar hatırlatır.

Bilinçli nefes alma üzerine bilgilerin kökeni doğu felsefesine dayanır ve yüzyıllardır kullanılır. Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda nefes ile zihin ve beden arasındaki bağlantı kanıtlanmış olsa da bu alanda yapılan araştırmalar halen çok kısıtlıdır.

Nefes almak göz kırpmak kadar canlıların doğalında olan ve çoğu kez dikkat etmeden gerçekleştirilen bir eylemdir. Ancak bilinçli olarak nefes almaya başladığımızda zihinsel, duygusal ve ruhsal düzeyde birçok faydası hissedilmeye başlanır.

Her insan benzersiz birer yapı olduğu için her bireyin kendine özgü nefes alma şekli vardır. Birçok insan diyaframdan nefes almak yerine nefesini göğüs ve boyun arasına sıkıştırır bu yüzden kullanılmayan diyafram kaslarında daralma oluşur.

Doğru nefes alma tekniği ile nefesin derinliğini, ritmini, hızını değiştirerek vücudun hissiyatı, düşüncelerin verdiği stresi ve bedensel yorgunluğu değiştirmek mümkündür.

Hayat ritminin içinde gerçekleştirilen aktiviteler, sorumluluklar, endişeler, çalışma temposu bireyleri baskı altında tutar ve dinginliği, sakin kalmayı engeller. Nefes koçluğu ile doğru nefes tekniğini kullanarak daha enerjik, odaklanmış ve pozitif hissetmek mümkündür.

Nefes almanın şifasını ve öz farkındalığa erişmek için nefes üzerine çalışmaya başlayan Judin Kravitz 70’lerin ortalarında nefes koçluğu tekniklerini geliştirmiştir.

Kravitz nefes tekniklerinin travmaları iyileştirmede ve çözümlemede daha kalıcı sonuçlara ulaşmak için Kundlini Yoga’nın unsurlarını, ses titreşimlerini, nefes analizlerini ve daha birçok uygulamayı tek bir entegre çalışma haline getirmiştir.

Nasıl Doğru Nefes Alırız?

Nefes tekniklerinin ilk adımı bilinçli ve duraksamadan diyafram kasını kullanarak nefes almak ve ağızdan nefes vermekle ilgilidir. Burada önemli olan derin nefesler alarak duraksamadan aralıksız bir şekilde nefesi dışarıya vermektir. Nefes koçluğu kolaylaştırıcı teknikler ile danışmanın vücudundaki gerilim noktalarını tespit eder.

İlginizi Çekebilir  Yaşam Koçluğu

Enerjinin sıkıştığı noktaları bulmak için nefes seansı boyunca teknikler kullanır. Nefes seansı boyunca vücuttaki belirli enerji noktalarının bastırılmasıyla seansı yürüten uygulayıcı hem fiziksel hem de duygusal gerilimi serbest bıraktırarak danışanın rahatlamasına destek olur.

Nefes Koçluğu Nasıl Yapılır?

Seans sırasında kolaylaştırıcı tarafından tonlamalar ve vurma yönlendirmesi yapılabilir. Bu şekilde olumsuz duygular ve yüklü enerjinin serbest bırakılması sağlanır ve katılımcılar kendini özgürce ifade eder. Kolaylaştırıcı olumsuz duyguların dışarı atılması için nefes seansı boyunca olumlamalar yaparak katılımcıyı destekler.

Yanlış Nefes Alma Nedenleri Nelerdir?

Peki neden büyüdükçe yanlış nefes almaya başlarız? Kendimizi güvende hissetmediğimiz ya da bulunduğumuz ortama uyum sağlayamadığımız anları bilinçaltına kodlarız.

O anlardaki duygularımıza benzer duygular yaşadığımızda kendimizi ifade etmek yerine nefesimizi tutar ya da düzensiz (çok hızlı ve sık sık ya da yavaş) nefes almaya başlarız. Bu yolla utanç, suçluluk ya da üzüntü gibi duygular bastırılır.

Örneğin gergin ya da stresli anlarda bu duygularla baş edebilmek için çenemizi sıkabiliriz. Sıkışmış nefes nedeniyle boğazımız tıkanır ya da göğsümüz sıkışabilir.

Bu anlarda nefesi kontrol etmek için bir dakika ayrıldığında gerilimin üzerimizde yarattığı baskıyı ve hatta bu nedenle oluşan karın ağrılarını bile fark edebiliriz. Bir dakikalık düzenli nefes ile kandaki oksijen miktarını artırarak beden ve zihin rahatlayarak harekete geçer.

Nefes teknikleri ile vücut bu anlarda yeni doğmuş bir bebekken nasıl doğru nefes aldığını tekrar hatırlar ve uygulamaya başlanır. Böylece fiziksel ve duygusal gerilim dışarı bırakılır. Bilinçli ve doğru nefes alma teknikleri vücutta detoks etkisi ile bağışıklık sistemini güçlendirir.

Doğru nefes tekniği ile toksinlerin %70’i ağız yoluyla atılır. Uyku düzeni sağlanır ve solunum sorunları çözülebilir. Doğru nefes almayla spor performansına da katkı sağlanır.

İlginizi Çekebilir  Sağlıklı Yaşam

Nefes Koçluğunun Fiziksel Faydaları Nelerdir?

✓ Vücuttaki oksijeni artırır

✓ Enerji akışını dengeler

✓ Dolaşımı uyarır

✓ Stres kaynaklı baş ağrıları, solunum rahatsızlıklarında iyileşmeyi destekler

Nefes Koçluğunun Zihinsel Faydaları Nelerdir?

✓ Geçmiş travmaların etkilerini azaltır

✓ Endişe ve kaygı azaltır

✓ Olumsuz duyguları azaltır

✓ Özsaygıyı geliştirir

Nefes Koçluğunun Manevi Faydaları Nelerdir?

✓ Farkındalığı artırır

✓ Meditasyondaki konsantrasyonu artırır

✓ Manevi farkındalık geliştirir

Nefes koçluğunun fiziksel, manevi ya da zihinsel olarak faydalanmak mümkündür. Nefes doğru kullanıldığında, kısıtlı nefes alma kalıplarını yıkarak az nefes alma ve nefesi tutmak gibi sağlıksız nefes alma alışkanlıklarını bırakmaya yardımcı olur. Performansımızı artırır ve günlük duygusal zorluklarımızı iyileştirebilir.

Nefes Koçluğu Fiyatları 2024

Nefes koçluğu fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.